Vakker hud innenfra eller utenfra? Ja takk, begge deler.
(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)
Når vi skal snakke om å bygge opp en sunn og vakker hud, er nok det viktigste å huske på at all bevegelse i kroppen foregår innenfra og utover. Det vil si at om du er full av forurensning inni, vil det før eller senere synes på huden din. Derfor er det et hovedpoeng å holde kroppen så fri fra toksiner og avfallsstoffer som mulig. Dette betyr ikke at man ikke kan avhjelpe huden fra utsiden med forskjellige remedier, men den langsiktige virkningen må tas fra innsiden.
For å ta det siste først, er det svært viktig å tilføre huden både fuktighet og riktige typer fett, særlig hvis huden er tørr. Det er også viktig å rense huden skånsomt og slipe bort døde hudceller. Flere oljer er svært velegnet både for å virke fuktgivende og ernærende for huden. Huden din er absolutt ikke tett. Den er i aller høyeste grad en permeabel (gjennomtrengelig) membran. Derfor vil mange av oljene inneholde næringsstoffer lik mange av de stoffene jeg vil at du skal putte i deg, slik at du får transporten i gang innenfra og ut. Mange oljer fra utallige planter kunne selvfølgelig vært nevnt, men jeg skal her fortelle om tre gode oljer som man med fordel kan bruke i hudpleieprodukter.
AVOKADOOLJE har en mild og ernærende effekt. Avokado anses som den mest næringsrike av alle frukter og gir en fet olje. Avokadooljens hovedkomponent er oljesyre, og har ellers følgende sammensetning av fettsyrer:
20-35 % mettede fettsyrer (palmitinsyre, myrsitinsyre og stearinsyre)
70-85 % enumettede fettsyrer (oljesyre og palmitolsyre)
10-15 % flerumettede fettsyrer (linolsyre og linolensyre)
Videre inneholder avokadoolje 5-8 % glyserin og lecitin. Den inneholder også fenoler, vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6, vitamin C, vitamin D, vitamin E (de fleste tokoferoler og tokotrienoler), karotener (både beta og alfa) en lang rekke mineraler og aminosyrer, bare for å nevne noen av alle godsakene!
JOJOBAOLJE er egentlig ingen olje, men en flytende voks, som trenger lett inn i huden. Den egner seg for alle hudtyper, også for «voksen» hud. Jojobaolje kan med fordel brukes mot flass og tørr hud og hodebunn (derfor er den å finne både i krem og sjampo). Den kan prøves ved akne og fet hud, men har også gode fuktbevarende egenskaper (effektiv mot betennelser i hud som eksem og psoriasis). Rik som den er på vitamin E og et kollagenlignende stoff, regenererer den sliten hud, regulerer balansen og celleveksten i det ytterste hudlaget og etterlater huden deilig og silkemyk.
LAVENDELOLJE skal visstnok inneholde mellom 50 og 200 ulike stoffer. En stor del av innholdet består av ulike estere, som er beroligende og krampeløsende. Den inneholder også terpenalkoholer, aldehyder, terpener og ketoner. Den er kjent som den mest anvendelige av de eteriske oljene. Den virker balanserende og normaliserende. Fra gammelt av har man brukt oljen som både oppkvikkende og beroligende og derfor dempende for stress, nervøsitet, angst og depresjon. På huden har oljen en avkjølende, antiseptisk, betennelseshemmende og cellefornyende effekt. Den er effektiv mot plager som kviser, eksem, flass, hårtap, hodelus, bleieutslett, solbrenthet, brannsår, insektbitt, byller, cellulitter og forkjølelsessår. Med andre ord – det meste! Oljen virker svakt smertelindrende, og kan derfor avhjelpe muskelverk, leddbetennelser og revmatiske plager.
Mange av krydderurtene våre inneholder oljer som er både utrensende og betennelsesdempende betennelsesdempende, noe som er viktig ved mange hudlidelser. Fordi oljer er fett, bør og skal de stabiliseres med antioksidanter så de ikke harskner – noe som ville føre til dannelse av frie radikaler, som igjen ville skadet huden din. Hva er så det verste du kan gjøre mot huden din? Det første er det mest innlysende: UV stråler – det vil si overdreven soling. Nestemann er røyking. Bare ett skikkelig «magadrag» produserer millioner av frie radikaler! Mye sukker mater candidasopp i tarmen din, og toksinene fra disse vil igjen være grobunn for allergier, eksemer og akne. Luftforurensing generelt kan også være en viktig faktor. Derfor er det viktig å rense huden regelmessig. Det finnes mange glimrende renseprodukter på markedet. Bare husk at hudpleiemidler generelt skal være parabenfrie. En god maske av alger kan også virke fornyende og gir huden godt med fuktighet. Peeling, tørrbørsting og forsiktig frottering av huden er gunstig både for å fjerne døde hudceller og for å øke blodsirkulasjonen i huden.
SÅ HVA PUTTER VI I OSS FOR Å FÅ EN VAKKER HUD?
Vitamin D3 er viktig for svært mange prosesser i kroppen, også for å beskytte huden din slik at den tåler mer soling. Vitamin A og betakarotener er gunstige og gjør at du tåler solen bedre og får en bedre og jevnere hudfarge. Flere av B-vitaminene er også viktige for hud, hår og negler. Husk særlig på biotin. Vitamin E er en kraftig antioksidant som hindrer oljer i å harskne og derfor finnes det i en lang rekke hudpleieprodukter, men den bør også inntas i adekvate mengder på innsiden! Vitamin C er en svært viktig antioksidant og beskytter særlig det viktige kollagenet i huden din. Både kollagen og glukosamin er viktige stoffer i de fleste av kroppens bindevev, og en dose kollagen kan gjøre underverker for huden din både når det gjelder smidighet og bevaring av fuktighet. Men disse to ”limene” i kroppen vår må og skal beskyttes med antioksidanter. Cyanidinene fra furubark og druekjerner er virkningsfulle i så måte. De beskytter i tillegg cellemembranene våre - også hudcellene.
DET FINNES MANGE URTER som kunne vært nevnt. En som brukes utvendig for å reparere skadet hud er calendula. En annen som virker mildt desinfiserende er oljen fra kamille, og lavendel virker som kjent beroligende. Tea tree-olje er desinfiserende, og i noen land brukes den også innvortes da den har en kraftig antibiotisk effekt (dette er ikke tillatt i Norge). Siden te definitivt er en urt, er også antioksidantene i grønn te viktige i mange av kroppens vev – også i huden. Agurkurt er mye brukt fordi den er rik på Omega-6, en fettsyregruppe som er viktig for huden din. Men husk på balansen mellom Omega-6 og Omega-3! Omega-3 er betennelsesdempende, noe som er viktig både ved eksem og akne. En annen fettsyre vi snakker altfor sjelden om er Omega-7. Denne utvinnes oftest fra tindvedbær og er ypperlig for både hud og slimhinner. Andre spennende urter for huden med høyt innhold av antioksidanter er sitrongress og kaffebær (Coffee Berry). Naturens apotek er stort og det finnes mye å velge mellom!
- Equisetum arvense (Åkersnelle eller kjerringrokk)
AV MINERALER ER DET noen balanser vi bør være ekstra nøye med. Du vil absolutt ikke ha for høye verdier av mineralet kalsium da dette gjør huden din stiv, rynkete og gammel. Sink kalles «hudens mineral», men husk at sink også er antagonist/fiendtlig til kobber, en balanse du ikke bør tukle med på egen hånd da begge mineralene er svært viktige for god helse. Mineralet selen er også viktig for huden din da det er en kraftig antioksidant og virkningen forsterkes ved bruk av det synergistiske E-vitaminet. Det siste mineralet jeg vil nevne i denne forbindelsen er silisium. Mange hud- og hårpleieprodukter inneholder kjerringrokk – og se, den var jo breddfull av silisium! Silisium danner lange, sterke og seige strukturer i kroppen og er derfor nødvendig for at hud, hår og negler skal være sterke og elastiske.
Som du skjønner er det mange næringsstoffer som skal til for at du skal få en sunn og vakker hud i balanse. Husk at det er like viktig å jobbe fram vakker hud fra innsiden som fra utsiden!