Hvitt sukker på blå resept
(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)
Noen ganger bare må jeg ha litt søtt, altså! Mamma jeg vil ha is! Jeg vet jeg ikke burde, men jeg tar bare en kake til?!
Lyder det kjent? Alle har vi opplevd dette, om og om igjen. Hvorfor har vi så lyst på sukker? Vel, la oss starte helt fra begynnelsen: I fosterstadiet ligger vi og svømmer i noe som visstnok smaker svakt søtlig (fostervann ) så sant mor er sunn og frisk og graviditeten forløper normalt. Kanskje får vi smaken på ” det søte liv ” allerede her? Har du noen gang smakt på brystmelk i voksen alder? Også den har en søtlig smak.
Så er det noe rart at vi hele livet senere forbinder søtt med noe trygt og godt? Vi må da unne oss noe godt (underforstått søtt! ), ”hvis du spiser opp maten din skal du få dessert! ” lyder det kjent? Slik bygger vi opp til å premiere oss selv og barnet med nettopp sukker. Hvis du er snill litt til, skal du få is eller brus, sjokolade etc, etc. Og det jeg kan garantere er at 20 – 30 minutter etter sukkerinntaket, er barnet alt annet enn tålmodig og snilt! Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg har sett barn gå fullstendig av skaftet og vise seg fra sin verste hyperaktive side! Det som forundrer meg mest, er at mange småbarnsforeldre har merket seg det samme, men forsetter å gi barna sukker! Da er slappheten og dumheten virkelig nådd langt….
Barn som får mye sukker blir ukonsentrerte, hyper/aggressive, urolige og nervøse. De greier ikke å sitte stille på skolen, konsentrasjonen omkring faget det undervises i varer i 15 – 20 minutter.. maks (bare spør læreren så får du svar!). Mange barn kommer til skolen uten å ha spist frokost. Dette betyr at blodsukkeret er meget lavt, ja mange av dem er helt ukonsentrerte helt fra starten, så hvordan i all verden skal de da kunne lære noe? Konvensjonell medisin har virkelig ” sovet i timen” men skate men sikkert er noe nå i ferd med å skje. Du har sikkert merket deg at vår egen Gro H. Brundtland har ment noe om brusautomater på skolene. På tide!!
Svaret fra konvensjonell medisin og skoleverket på hyperaktive barn kjenner du kanskje? Spesialoppfølging (ekstra lærer & psykologer) og amfetamin! (ja du leste riktig, de kaller det Ritalin, men der er det samme innholdet ). Mange foreldre har fått hjelp av Ritalin, men hvorfor tenker ikke flere på hva ungene putter i munnen? Merkelig synes nå jeg. På vår klinikk har vi ”reparert” mange barn, men det krever en kostholdsforandring i familien. Det kan i noen uker være en prøvelse for hele familien, men det er verdt innsatsen. Med de metodene vi bruker, er det verste søtsuget over i løpet av 3 – 4 uker (noe lengre på voksne er min erfaring). Hvilke ubalanser finner vi så hos barna? Veldig ofte mangler kalsium og magnesium, krom, av og til Zink og flere vitaminer. Særlig vitamin B6, da det øker opptaket av både magnesium, krom og zink. Samtidig som det bedrer balansen mellom kalsium og magnesium. Doseringen på de forskjellige stoffene er individuelle, men mineralanalyser hva hår gir et godt utgangspunkt for doseringsforslag. Dette er standard behandling hos oss. Videre måler vi intoleranse mot en mengde matvarer og overvekst av hundrevis av forskjellige mikrober (virus, bakterier, sopper og parasitter). Svært ofte er barna (og de voksne for den sakens skyld!) fulle av sopp- infeksjoner. Sukker er nemlig livrett for mange sopper og andre mikrober. Overvekst av disse kan gi allergireaksjoner som igjen kan lede til nye ”hyper”- reaksjoner. Farge- og tilsetningsstoffer i mat kan også avstedskomme slike reaksjoner. En bredere omtale av disse allergiproblemene kommer i en egen, senere artikkel.
Hva skjer så egentlig i kroppen når vi spiser sukker? Og hva er egentlig hvitt sukker- og trenger vi det? Hvitt sukker er utelukkende negativt. Det inneholder ingen næringsstoffer vi trenger og tapper i tillegg kroppen for en lang rekke stoffer. Særlig går det utover magnesium og krom (utskillelsen i urinen øker av disse to). Det hvite sukkeret har gjennomgått en 14-15 kjemiske prosesser, hvilket gjør at alle vitaminer og mineraler er fjernet. Det ironiske er at sukkerrøret inneholder mye mineraler, bl.a. krom! Melasse, som er et tidlig stadium i prosessen er meget sunt (kjøpes i helsekost og godt utstyrt matvareforretninger). Kan med fordel brukes i det meste av matlagning istedenfor sukker. Hvis vi må søte noe anbefaler jeg økologisk rårørsukker. Mange barn får fruktjuice i stor mengder, husk at juicen kan inneholde like mye sukker so brus… Så, er du tørst, drikk rent vann! ( Jeg har sett mødre gi cola på tåteflaske til sine små! Forferdelig! ). Stort sett alle yougertene til Tine er lesset fulle av sukker. Litago er vel like søt som cola? Et godt alternativ er vel Biola naturell med litt oppskåret fersk frukt. Pasta og pizza er fulle av hvitt finsiktet hvetemel som i tillegg er et allergen vi ser ofte på våre målinger). Dette omdannes fort til ”sukker” og bør også unngås mest mulig. Øk heller proteinmengden og vær ikke redd for fett. Begynner dette å høres ut som Fedon Lindberg? (vi som jobber med disse problemstillingene er glade for ham, men leste bøkene til Dr. Barry Sears og Dr. Atkins for flere år tilbake!
Når du putter noe søtt i munnen starter du insulinproduksjon i bukspyttkjertelen. Og det er insulinet som er den ”store, stygge ulven” i denne forbindelsen. Dette er også årsaken til at ”kunstig” søtt ikke har noen slankende effekt, etter min oppfatning. Kjenner du noen slankende effekt, etter min oppfatning. Kjenner du noen som har blitt slankere av å bytte ut sukker med kunstig søtstoffer? Så altså, hver gang du spiser sukker, økes insulinproduksjonen din. Spiser du sukker ofte, vil du lett utvikle en hurtig insulinutskilling (hyperinsulinisme). Dette igjen medfører at blodsukkeret blir ustabilt og ofte for lavt. Da skjer ofte dette; søtbehovet økes, når du blir ”sliten” nok økes saltbehovet også, det stimulerer slitne og ofte overaktive binyrer. Binyrene forsøker ofte å piffe oss opp med å øke adrenalin og kortisolproduksjonen. Derfor blir vi litt enkelt forklart, lettere irritable, stressede og psykisk ustabile. Hos voksne ser vi ofte lavt blodsukker (hyperglykemi) som er en av flere utløsende faktorer for angst og over tid depresjoner.
Ofte er mennesker med lavt blodsukker kalde på hender og føtter og kan fryse lett generelt. Svimmelhet, (særlig hvis en reiser seg fort opp) og hodepine/migrene (her ofte med et fordøyelsesproblem i tillegg), søtbehovet etter et større måltid, svette håndflate (og føtter) og nattesvette er tydelige symptomer på at blodsukker og forbrenning er ute av kurs. Hos barn kan man ofte se at de svetter i bakhodet og at hodeputen er våt/fuktig.
Ubehandlet lavt blodsukker (hyperglykemi) kan over tid utvikle seg til diabetes (men andre faktorer er også viktige her!) Selv tror jeg ikke lenger at diabetes er genetisk betinget, men kostholdsrelatert. Statistikk jeg har sett fra Sverige antyder en femdobling av diabetes i løpet av de siste 40 årene. Hvor mye sukkerforbruket har økt? Omtrent det samme, så det er lov å legge sammen 2+2!
Diabetes er fortsatt en alvorlig sykdom, men mange ”side” sykdommer som ødelegger livskvalitet og forkorter livslengden. Det er mye å si om diabetes, men det får vente til en annen gang.
Kunstgjødsling og aggressive dyrkningsmetoder har utarmet jordsmonnet for mange mineraler, bl. A. magnesium og krom. Magnesium er viktig i forbrenning av karbohydrater (sukker, stivelse og alkohol). Insulinet blir mer effektivt når du spiser krom (norsk grense på 125 mcg pr. pille er altfor lav – burde minst vært det doble, forskning er gjort på 200 – 800 mcg, så hvorfor 125mcg i Norge?) ). Videre er vanadium forbudt i Norge mangan og zink andre viktige faktorer i tillegg til B-vitamin (særlig B6).
Begjæret etter sukker vil også ofte øke suget etter andre stimuli. Kaffe nikotin og rusmidler er mye lettere å kutte ut hvis du regulerer blodsukkeret først. Institusjoner som tar seg av mennesker med problemer relatert til dette, burde virkelig gjøre et forsøk med en kombinasjon av riktig kosthold og riktig og nøyaktig bruk av vitamin/mineraler og fettsyrer. Anbefaler på det sterkeste bruk av hårmineralanalyser til målingene. I den forrige artikkelen i bladet nevnte jeg bitterstoffer (og produktet bitterstern).
Få tak i heftet om bitterurter og bitterstern fra Soma. Bitterstoffer vil også være med å regulere søtbehovet ditt. Er det noe du kan hjelpe deg selv med? Ja, ta i alléfall 200 mg magnesium (på kvelden/middag ), da sover og slapper du bedre av. Små barn 100 – 150mg, 125mcg krom frokost og middag og ekstra B6 (billigst på apoteket) og/eller et Bkompleks. Selv synes jeg en god antioxydant (for eksempel Oxy-protect fra Synergyline), et godt multivitamin/mineral – kompleks og umettede fettsyrer (med hovedvekt på Omega3). Det finnes mye bra på markedet, men personlig anbefaler jeg oftest mineraler fra Biotech Pharmas Synergyline og Solaray. Begge fås i helsekostforretninger.
Jeg våger følgende påstand; hadde hvitt sukker kommet på markedet i dag, ville det blitt forbudt eller solgt på ”blå resept”. Hvis vi vil ha et godt, langt og friskt liv, må vi gjøre noe med sukkermengden vi helt ukritisk heller i oss – både voksne og barn: Kanskje denne lille artikkelen kan sette deg på et nytt og bedre spor? Jeg håper virkelig det – lykke til med ditt nye, sukkerfrie liv.
PS! Litt grove kornprodukter, noe frukt og mye grønnsaker er fremdeles bra. Øk mengdene av proteinrik mat (kjøtt, fisk, egg, fugl, linser, bønner og kikerter) og godt fett! Det kostholdet er beskrevet i mye litteratur og oppskrifter.