Kroppens midtpunkt? Om forstoppelse og diare...
(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)
Selv om alle kroppens organer er viktige og har hver sine funksjoner, er det helt opplagt at én del er viktigere enn de andre- nemlig mage og tarm.
Vi kan på mange måter si at alt starter og stopper i tarmen. Både næringsopptak og utskillingen av reststoffer fra det vi har spist, samt avgiftningen via lever skjer her. Forrige artikkel handlet om allergi og lekk tarm, så denne gangen vil jeg bl.a. fokusere på urter mot diaré og forstoppelse. Noen mennesker er faktisk plaget av begge deler og i min praksis kaller vi dette vekslende avføringer.
Årsakene kan være mange, men vi finner svært ofte infeksjoner av candidatyper (sopp), noen ganger parasitter og svært ofte en mineralubalanse hvor høyt kobber og lave magnesiumverdier dominerer. For å ta det siste først, er det slik at for lite magnesium vil medføre at peristaltikken i tarmen kan stoppe helt opp. I tarmveggen sitter det ringmuskler som «knar» tarminnholdet forover.
Siden vi snakker om muskler, gjelder det her som ellers i kroppen, at lite magnesium medfører stramme og lite bevegelige muskler (les: kramper). Når du får i deg mer magnesium, løsner krampen og bevegelsen i tarmen normaliseres. Selv den dårlige formen magnesiumoksid kan brukes til dette, men jeg anbefaler meget heller andre magnesiumkilder som sitrater og aminosyrekelater. Ofte kan magnesium og et tilskudd av C-vitamin løse en ellers hardnakket forstoppelse.
Mange mennesker går rundt med svært høye verdier av kalsium i forhold til magnesium. Disse vil lett bygge forkalkninger i både ledd og kroppens andre vev, ha stor tretthetsfølelse, lett få kramper/urolige ben, mer hodepine og blodsukkersvingninger, hyppig urinering og altså mer forstoppelser. Alt dette kan ofte lett korrigeres ved å få mineralbalansene på plass!
Andre igjen har høye verdier av kobber, noe som gir og er forårsaket av et miljø som innbyr til mer candidasopper. Husk at bruk av østrogen ofte hever kobberverdiene! Hormonelle forstyrrelser oppstår ofte av mineralubalanser og kan derfor lett korrigeres. Mye candida vil ofte gi irritable slimhinner i tarmen og gi luftplager, vekslende avføringer, matvareintoleranser, diaréer, slimdannelse og i verste tilfelle «leaky gut syndrome» (lekk tarm) med alle de systemiske plagene det kan medføre. Et godt opplegg mot dette skal utføres av behandlere med kunnskap om emnet. Dessverre er det få leger som har vist seg dyktige til dette, mens mange naturmedisinere har blitt riktig flinke.
Det er to grupper som er særlig viktige for fordøyelsen. Den ene gruppen er melkesyrebakterier som acidofilus – og bifidusbakterier. Her finnes det mange forskjellige merker som er representert i de forskjellige land, og en god behandler eller en flink helsekostansatt vil kunne rettlede deg til å finne de beste produktene. En bakterieflora i ubalanse i tarmen vil kunne danne grunnlaget for både forstoppelser og diaréer, samt økt gassdannelse. Derfor vil «innsats» av de gode bakteriene alltid være viktig for et vellykket resultat for behandling av disse dysbiosene. Husk at et stort inntak av sukker mater både negative bakteriefloraer og sopp.
Den andre gruppen er bitre urter. I alle kulturer har bruk av bitterstoffer meget lange tradisjoner. Tenk bare på indisk Ayurveda og tradisjonell kinesisk medisin. Bitterstoffdroger har en mengde gunstige virkninger på hele mage- og tarmkanalen. De virker karminativt (øker gjennomblødning i slimhinnen), astringerende (sammentrekkende), cholagokt/choleretisk (danner gallesalter og utskillelsen av disse), spasmolytisk (krampeløsende), regulerer slimdannelsen, utskilling av magesyre, øker enzymproduksjonen, hindrer gassdannelse, har antiseptiske og desinfiserende egenskaper og kan være generelt avgiftende.
Noen av disse bittereliksirene kjenner du kanskje som Schwedenkreuter, Bitterstern, Underberger, Fernet Branca og i verste fall Gammel Dansk. I Syd-Europa er en naturlig bestanddel av et stort måltid «une digestive». Selv reiser jeg aldri på ferie uten min bitterstoffeliksir. Og skulle jeg gå tom, finnes det heldigvis mer i hvilken som helst bar! Det er rart å tenke på at Norge var storeksportør i middelalderen av aromatiske og bitre urter som Kvannrot (Arkangelica) og søterot (Genisiana purpurea). I Syd-Europa brukes varianten Genisiana lutea. Begge kjempebitre! Du kan selv gå i den norske fjellheimen og høste din egen søterot. Kan det være slik at den norske tradisjonen om bruk av urter forsvant med den ekstraoffensive bålbrenningen av «kloke» menn og koner? Sikkert er det i alle fall at tyske apotek ofte ser ut som urtebutikker og at urtetradisjonen står mye sterkere i Mellom- og Syd-Europa og i andre verdensdeler enn den gjør her hos oss på «berget». Det er trist å se at norske og skandinaviske legers manglende utdannelse innen urtemedisin, ofte gjør at de tyr til syntetiske legemidler med alle deres bivirkninger i stedet for å bruke urter som kunne løst problemene mye mer elegant.
Gode urter for fordøyelse generelt er ingefær, gurkemeie, hvitløk, chili, aloe vera, lakrisrot, løvetann, peppermynte og kamille. Urter som anis, karve og fennikel er særlig gunstige mot gassdannelse. Andre helt vanlige krydderurter som timian, salvie og rosmarin har til dels sterke antibakterielle egenskaper (og så er de jo så gode å bruke i matlaging!). Mange urter for fordøyelsen er dessverre av helt uforståelige årsaker forbudt i Norge. Gode parasittdrepende urter som Black Walnut og Pau d’Arco er heldigvis å få tak i i de fleste andre land. Andre sentrale bitre urter er Golden Seal, Chapparal og Cascara Sagrada som alle er vanlige urter med fantastiske virkninger man ofte finner der urtemedisin finnes.
Gode urter mot diaré (både for gammel og ung) er særlig tepperot (Potentilla erecta), blåbær (Vaccinium myrtillus
– men da som tørket droge eller usukret saft), solbær og hvitløk. Disse kan godt kombineres med kamille og karve som vil roe ned slimhinnen. Spesielt godt mot forstoppelse vil være Senna (Cassia sp.), Prydrabarbra (Rheum palmatum) og Trollhegg (Rhamnus frangula). Glem heller ikke at lin – og loppefrø er svært gunstig samt at et økt inntak av fiber også er å anbefale. Forstoppelse gir ofte mer luftplager og oppblåsthet. Så kombiner gjerne med de urtene nevnt ovenfor som virker mot dette,
Som du skjønner er naturens urteapotek nærmest uttømmelig for urter gunstige for alle mulige fordøyelsesplager. Men husk at riktig er viktig, la derfor erfarne behandlere med bakgrunn i urtemedisin hjelpe deg med blanding og dosering. Hva skal vi ellers med behandlere til?